Skollogo

Dags för datorer till alla elever på högstadiet

I slutet av september kommer alla elever på högstadiet på Sävsjö kristna skola förses med en egen bärbar dator. Datorerna får eleverna låna under hela sin högstadietid och de lämnas tillbaka när de går ut nian.

Orsaken till denna satsning är ett riksdagsbeslut som säger att samtliga elever i grund- och gymnasieskolan ska ha tillgång till ”egna digitala verktyg” fram till 2020.

Datorn de får låna är en så kallad Chromebook. Modellen är en Acer Chromebook R11, med 11,6” vridbar skärm. Den ser ut som en laptop och känns som en laptop men Chromebook är en ny typ av dator som är utformad för att man ska kunna arbeta enklare och snabbare (datorn startar på ca 10 sekunder).

I Chromebook används Chrome OS, ett operativsystem med flera säkerhetslager, lagring i ”molnet” och med de populäraste utbildningsprodukterna från Google inbyggda. Det är surfdatorer som kopplar upp sig mot datorprogram i ”molnet”, vilket gör att eleverna kan fortsätta att skriva på sin uppsats i mobilen eller läsplattan om den inte har tillgång till sin dator. Eftersom allting sparas i ”molnet” behöver datorerna tillgång till ett trådlöst nätverk för att fungera. Datorerna är också utrustade med pekskärm och fungerar med Google play, vilket gör att androidappar också kan köras på datorn.

Lärarna på skolan har också fattat beslutet, att datorerna ska flyttas mellan hem och skola varje dag. Som elev tar man ansvar för att datorn är laddad när man dyker upp på skoldagen. Samtidigt minskas stöldrisken om inte eleverna förvarar datorerna i skolan på kvällar och helger. Datorerna är också konfigurerade så att de bara fungerar inom skolans organisation, vilket gör att en borttappad eller stulen dator är obrukbar för den som hittar eller tar den.

Har du fler funderingar så hittar du svar på de vanligaste frågorna här.