Skollogo

Sävsjö kristna skola använder Chromebooks

På Sävsjö kristna skola har alla elever från trean en egen bärbar dator. Datorerna är en så kallad Chromebook som eleverna får låna under hela sin skoltid.

Orsaken till denna satsning är ett riksdagsbeslut som säger att samtliga elever i grund- och gymnasieskolan ska ha tillgång till ”egna digitala verktyg”.

I Chromebook används Chrome OS, ett operativsystem med flera säkerhetslager, lagring i molnet och med de populäraste utbildningsprodukterna från Google inbyggda. Det är surfdatorer som kopplar upp sig mot program och appar i molnet, vilket gör att eleverna kan fortsätta att skriva på sin uppsats i mobilen eller läsplattan om de inte har tillgång till sina datorer. Eftersom allting sparas i molnet behöver datorerna tillgång till ett trådlöst nätverk för att fungera. Datorerna är också utrustade med pekskärm och fungerar med Google play, vilket gör att androidappar också kan köras på datorn.

Lärarna på skolan har också fattat beslutet, att datorerna ska flyttas mellan hem och skola varje dag. Som elev tar man ansvar för att datorn är laddad när man kommer till skolan. Samtidigt minskas stöldrisken om inte eleverna förvarar datorerna i skolan på kvällar och helger. Datorerna är också konfigurerade så att de bara fungerar inom skolans organisation, vilket gör att en borttappad eller stulen dator är obrukbar för den som hittar eller tar den.

För att läsa mer om Chromebook och få svar på de vanligaste frågorna klickar du här.